Çağımızın hastalığı haline gelen aşırı stres, bel ve boyun fıtığı nedenleri arasında giderek artan bir grafikle karşımıza çıkıyor.
Fıtık geçmiş dönemler, daha çok ağır yük kaldırma, uzun süre oturma veya sabit ayakta durma durumlarında görülürken, şimdi aşırı stresin etkisi ve yaygınlığı ile her meslek grubunda karşımıza çıkıyor. Aşırı zihinsel meşguliyet, birçok şeyi aynı gün içinde düşünüp halletmeye çalışmak, hassas-titiz-alıngan-içine atan duygusal mizaçta olmak, aşırı mükemmeliyetçilik, kronik sinirsel gerginlikler, uzun süreli öfke, endişe, korku taşıyanlar, kendine başkalarına ve hayata dair güven sorunu yaşayanlar, kronik mutsuz depresif insanlarda bel ve boyun fıtıkları daha kolay oluşuyor.
Bel ve boyun fıtığı hastalarının fiziksel olarak tedavi edilmesinin yanında, aynı zamanda zihinsel ve duygusal yönden de kendilerine zarar veren bu yönlerinin mümkün olduğunca iyileştirilmesi gerekiyor. Bunu aksi söz konusu olduğunda, iyileşen hastalar birkaç yıl sonra tekrar fıtıkla karşı karşıya kalabiliyorlar. Aşırı stres, zihinsel ve duygusal yükler vücutta fiziksel yük etkisi yaparak omurgadaki disklerin hasar görmesine ve fıtık oluşumuna yol açıyor.
Bel ve boyun fıtıklarının % 98 – 99‘nun ameliyatsız tedavisinin mümkün olduğunu, sadece % 1-2 hastada ameliyat gerektiğini, bel ve boyun fıtıklarında başta maniplasyon yani elle tedavi olmak üzere fizik tedavilerin oldukça başarılı olduğunu söylüyor. Bursa Maniplasyon Merkezinden Uzman Dr. Ali Şahabettinoğlu maniplasyonda, yani elle tedavi de bu başarı oranının %98’ler de olduğunu, hafif vakalarda 2 – 3, ileri vakalarda 8 – 10 seans uygulama yapılmasının gerekliliğine dikkat çekiyor.
Bel fıtıklarında ameliyat ayaklarda ilerleyen güç kaybı ya da idrar-büyük abdest kaçırma şikayeti olanlarda, birde (sadece ağrı ve uyuşma şikayeti olmasına rağmen ) ameliyatsız tedavilere 2 – 3 ay cevap vermeyen durumlarda uygulanır.
Boyun fıtığında da el ve kollarda ilerleyen güç kaybı varsa, ya da ağrı ve uyuşmaları ameliyatsız tedavilere 2 – 3 ay cevap vermemiş ise ameliyat gerekecektir. Sadece bel-boyun ağrısı veya kol-bacak uyuşması olan hastalarda % 98 başarı oranı ile ameliyatsız olarak bel ve boyun fıtıkları tedavi edilebiliyor.
Uzman Dr. Ali Şahabettinoğlu, ‘Tedaviden sonra bel ve boyun fıtıklarının tekrar ortaya çıkmaması için hastalarımıza, bel ve boyun egzersizlerini, ağır yük kaldırmaktan kaçınmalarını, duruş, oturuş, kaldırış, yürüyüş, çalışma şekli tavsiyelerini, yanı sıra mutlaka aşırı stresten, kronik zihinsel ve duygusal yüklenmelerden kendilerini korumalarını gerekirse psikolojik yardım almalarını öneriyoruz’ diyor.
Dünyanın birçok ülkesinde yaygın olarak kullanılan Maniplasyon tedavisi Türkiye’de henüz yaygın olarak kullanılan bir yöntem değil. Maniplasyon tedavisi klasik batı tıbbı tedavi yöntemlerinden biri. Oldukça emek ve sabır isteyen bir yöntem olduğundan uygulayan hekim sayısı da bir elin parmaklarını geçmiyor.
Stres fıtık yapıyor!
19 Temmuz 2012 yazildi.
0 yorum: