Uzmanlar, kent yaşamının bebeklerle çocukların beyin sağlıklarına ve gelişimlerine etkisini tartıştı.
Uzmanlar, büyük şehirlerde yaşayan pek çok bebek ve çocuğun kentin zararlı uyaranlarına yoğun şekilde maruz kalarak büyüdüklerini, bu yüzden beyinlerinin sağlıklı gelişim gösteremediğini söyledi.
Migren artıyor, güven azalıyor
Prof. Dr. Yüksel Yılmaz, konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:
“Dünyada çocuk migren sıklığı her geçen gün artıyor. Çünkü çocuklar da stresini atamıyor. Sosyal uyaranların eksik olması çocukların zihinsel yeteneklerinin azaldığını da gösteriyor. Çünkü çocuklar sürekli ses, gürültü, egzost dumanı, radyasyon gibi uygunsuz uyaranlara maruz kalıyor. Gezmek için bile evden çıkıldığında bu uyaranların çok olduğu alışveriş merkezlerine gidiliyor.
Çocuk, bizzat bedeniyle, beyni ve duygularıyla içinde olacağı bir oyun yerine bilgisayarla oynuyor. İnsan ilişkileri azalıyor. Bunlar birleşince çocukların zihinsel ve ruhsal gelişimleri ciddi zarar görüyor. Beynin gelişmesi için sosyal ilişkiler önemli. Çünkü sinir sistemi için en iyi uyaran sosyal ilişkilerdir” dedi.
Çocuklar bile cinayet işler hale geldi
Kongrede konuşan Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Kültegin Ögel ise, kentli çocuğun en önemli sorununun güven duygusundan yoksunluk olduğunu belirtti.
Doç. Dr. Ögel şunları söyledi:
”Kentli çocuklar güven duygusundan mahrum büyüyor. Bu duygunun eksikliği şüpheci bir kişilik oluşturuyor. Bu da şiddeti getiriyor. Kendisi zarar görmemek için gerektiğinde şiddet uygulayabiliyor. Artık çocuklar bile cinayet işliyor.”
Şehir hayatı bebeğin beynini bozuyor
5 Mart 2014 yazildi.
0 yorum: