Bildiğiniz tüm sağlık efsanelerini çöpe atın... Bugüne kadar doğru sanıp uygulanan birçok sağlık yönteminin yanlış olduğu ortaya çıktı. İşte şimdiye dek kulağımıza çalınan ve doğruluğundan şüphe etmediğimiz sağlık efsaneleri...
Loş Işıkta Birşeyler Okumak Görüşünüzü Köreltir
Herkes az ışıklı bir ortamda bir şeyler okumaya çalışmanın gözlere zararlı olduğuna inansa da durum, bilimsel olarak çok az bir doğrulamaya sahiptir. Karanlıkta okumak, gözlerinizi geçici olarak gerer ama gün ışığına çıktığınızda gözleriniz normal haline döner. Karanlıkta okumanın miyopu arttırdığı söylenir ama araştırmalara göre bu iddia doğru değil. Örnek olarak insanlar 70 yıl önce mum ışığında kitap okuyordu ya da ders çalışıyordu ancak kör olmuyorlardı.
Hastanede Cep Telefonu Kullanmak Sakıncalıdır
Birçok hastanedeki bekleme odasında cep telefonunuzu kapatın işareti bulunsa da araştırmalar cep telefonlarının tıbbi cihazlara dikkate değer bir kötü etkisinin olmadığını ortaya çıkarttı. 2005 senesinde Mayo Clinic 16 tıbbi cihaz ve altı farklı cep telefonuyla 510 test gerçekleştirdi. Testin sonucu ise %1.2 gibi dikkate alınmayacak bir değerdi. 2007 senesinde yapılan araştırmaya göreyse cep telefonlarının ‘her zaman kullanıldığı gibi kullanıldığı sürece' bir etkisinin yok.
Tırnaklar ve Saç Ölümden Sonra Uzar
Saç ve tırnak uzaması oldukça karışık hormonel bir işlemdir ve bu bir kişi öldükten sonra devam edemez. Bu efsane, ölümden sonra cildin buruşmasından dolayı oluşan görünüşten dolayı çıkmıştır.
Beynimizin Sadece Yüzde 10'unu Kullanırız
Beynimizin en yüksek kapasitede çalışmadığı fikri pek de mantıklı değildir. Indiana Universitesi Tıp Fakültesi'nde profesörlük yapan Carrol ve Rachel Vreeman'in İngiliz Medical Journal gazetesinde yayınlanan araştırmasına göre “Farklı beyinler üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda beynin herhangi bir parçasının pasif durumda olmadığı ortaya çıktı. Detaylı araştırma sonucunda beynin tümünün çalıştığı ortaya çıkmıştır.” Carroll'a göre bu fikir 19. yy'ın başlarında yılan yağı satıcılarının beyin gücünü arttırıcı ‘iksir' satmak için buldukları bir nedendi.
Günde En Az Sekiz Bardak Su İçilmeli
Bu efsanenin kaynağı 1945 senesinde Ulusal Araştırma Encümeni'nce yayınlanan makaledir. Makalede yetişkinlerin günde 2,5 litre su içmesi gerektiği yazmaktadır ancak yazının son cümlesinde yiyeceklerin büyük bir kısmının içerisinde bulunan suyun bu ihtiyacımızı karşıladığına değinilmektedir. Günlük kahve tüketimi ya da öğle yemeğindeki çorba sayesinde de vücudun su ihtiyacı karşılanmaktadır. Fazla su içilmesi hücrelerin fazla sıvıyla dolmasına ve ölüme yol açabilir.
Traşlanan Saç Daha Hızlı ve Gür Çıkar
Ağda yapın, kazıtın ya da kesin. Saçınızı nasıl kısaltırsanız kısaltın tekrar çıkma hızını değiştiremezsiniz. Sadece bacak kılları, daha gür çıkar. Saç, kesildikten sonra gür olarak çıkar çünkü incelmeye vakti yoktur. Saç, uzadıkça ve güneşe maruz kaldıkça rengi açılır ve incelir.
Yemek Yedikten Sonra Yüzmek İçin Bir Saaat Beklemek Gerekir
Bu efsane 1961'den beri sorgulanıyor. Fazla yedikten sonra yüzmek, sadece insanın kendisini rahatsız hissetmesine yol açacaktır çünkü güç gerektiren fiziksel bir aktivite gerçekleştirmektedir. Yüzme dışında koşma ya da yürümek de insanın fazla yedikten sonra kendisini rahatsız hissetmesine yol açar. Şu ana kadar hiçbir insan fazla yedikten sonra yüzmekten ölmedi. (Mynet)
0 yorum: