Halk arasında diş kamaşması olarak bilinen diş hassasiyeti ağız ve diş sağlığı için önemli bir konu. Birçok insan soğuk ya da sıcak bir şeyler içtiğinde ya da yediğinde dişlerinde bir ağrı hisseder. Fakat bu konuyu önemsemez.
Dikkate alınmayan diş hassasiyeti yeme ve içme keyfini kâbusa çevirebiliyor. Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu toplum arasında diş kamaşması olarak adlandırılan diş hassasiyetini nedenlerini ve alınabilecek önlemleri anlatıyor.
Diş hassasiyeti dişleri kaplayan dentin tabakasının zarar görmesi sonucu ortaya çıkar. Dişlerin kökleri diş eti ile kaplıdır. Fakat diş etlerinin çekilmesi ile birlikte diş tamamen ortaya çıkar. Bu şekilde de sıcak, soğuk, tatlı ve ekşi besinler tüketildiğinde dişlerde ani bir tepki ve sinir uyarılmalarına neden olur. Bu durum özellikle sıcak gıdanın ardından soğuk bir şey yenmesi ya da içilmesinden sonra daha fazla hissedilir.
Diş Hassasiyetini Sebep Olan Faktörler
Diş Eti Çekilmesi: Diş etlerinin çekilmesi dişlerin dentin tabakasının ortaya çıkmasına sebep olur. Bu şekilde koruyucu tabakanın zarar görmesi diş hassasiyetini artırır.
Dişlerin Sert Fırçalanması: Dişlerin sert ve hızlı fırçalanması ile diş etleri zarar görür. Dişlerin dentin ve enamel adlı tabakaların aşınmasına neden olur.
Diş Gıcırdatma: Dişlerin bir birbirine sürtünmesi ile birlikte dişin enamel tabaksı zarar görür ve dişler hassaslaşır. Buna bağlı olarak ta sinir uçları daha fazla acı hisseder.
Diş iltihapları: Dişler üzerinde kalan tartar ve bakterilerden oluşan iltihaplar diş etine zarar verir. Şiş olan diş etleri zarar görerek diş kökünü destekleme ve koruma özelliğini kaybeder.
Diş plakları: Diş köklerine yakın bölgelerde birken plak ve tartarlar diş hassasiyetine neden olur.
Diş Beyazlatma Ürünleri: Piyasada satılan peroksitli ve sodalı malzemelerden yapılmış olan diş beyazlatıcılar da diş hassasiyetine sebep verir.
Kırık ve çürük dişler: Ağız içerisinde oluşan kırık ve dişlerdeki çürükler de diş ve diş etlerinde hassasiyete neden olur. Bu sebeple diş sağlığı için mutlaka rutin kontrollere gidilmelidir.
Asitli yiyecek ve içerecekler: İçerisinde asit bulunan asitli yiyecek ve içecekler dişlerin enamel tabakasını eriterek zarar verir. Bu nedenle limon, narenciye veya meşrubat gibi ürünler kişilerde diş hassasiyetine neden olur.
Ağız çalkalama solüsyonları: Piyasada satılan asit içerikli solüsyonlar diş hassasiyetine sebep olabilir.
Dişler Hassasiyete Karşı Nasıl Korunabilir?
- Dişlerinize yumuşak diş fırçalarını kullanın ve sert değil daha yumuşak hareketlerle dişlerinizi fırçalayın
- Ağız içi ve diş temizliğinize dikkat edin
- Hassas dişler için üretilmiş diş macunlarını kullanın
- Florlu diş bakım ürünlerini kullanın
- Yediğiniz ve içtiğiniz gıdalara dikkat edin.
- Sıcak ve soğuk gıdaları birlikte tüketmeyin.
- Rutin olarak diş kontrollerinizi yaptırın.
Diş Hassasiyeti İçin Hangi İşlemler Uygulanabilir?
- Dişlerin açığa çıkan yüzeyleri düzeltilebilir.
- Diş etlerine müdahaleler yapılabilir.
- Dişlerde tartar ve plaklar varsa temizlenebilir.
- Dişlerin eksilen tabakalarına dolgu malzemeleriyle yenileme işlemi yapılabilir.
- Diş gıcırdamasına sebep olan sorunlar giderilebilir.
Yemek Keyfiniz Kâbusa Dönmesin
16 Nisan 2013 yazildi.
0 yorum: