Özellikle güneşin en etkili olduğu yaz döneminde kendisini gösteren ve kış aylarıyla birlikte azalmaya başlayan cilt lekeleri tedavi edilmesi gereken bir cilt sorunu.
Cilt lekeleriyle ilgili yapılması gerekenleri Hisar Intercontinental Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Canan Savaş İyigün’le konuştuk.
Cilt lekeleri nasıl oluşur?
Yüzde yama tarzı açık veya koyu renkli kahverengi lekeler şeklinde seyreden ‘melasma’ çoğunlukla kadınlarda görülen bir sorundur. Gebelikte sık görüldüğünden halk arasında gebelik maskesi de denilir. Güneş, koyu renk cilt tipi, doğum kontrol hapları, östrojen, bazı epilepsi ilaçlarının kullanımı bu lekelerin oluşumunda rol oynayabilir. Bazı makyaj malzemeleri, kolonya, parfümler, sabun ve nemlendiriciler gibi kozmetik ürünler de özellikle güneşle teması takiben bu tür lekelenmelere yol açabilir.
Gebelik döneminde oluşan cilt lekeleri daha sonra kaybolur mu?
Gebelik sırasında gelişen ve gebelik maskesi de denilen melasma, doğumdan sonra kaybolabilir. Bazen de kalıcı olur. Melasma; tedavisinin zor olması nedeniyle hastaları ve doktorları sıkıntıya sokabilir. Melasma tedavisinde lekenin yerleşim yeri önemlidir. Derinin daha üst tabakalarında yerleşim klinik olarak daha kahverengi görünümlüdür. Tedavi edilebilme olasılığı daha yüksektir. Daha alt tabakalara yerleşim mavi gri renklidir. Tedavi edilmesi daha zordur. Bu ayrım Wood lambası denilen özel lambalarla muayene edilerek yapılabilir ve hastaya tedavi başarısı hakkında daha net bir bilgi verilebilir.
Açık tenli kişilerde tedavi bazen lekeleri tamamen ortadan kaldırabilir ancak tekrarlama olasılığı vardır. Koyu tenli kişiler daha az oranda tamamen tedavi olabilirler ve lekelerin tekrarlama olasılığı daha fazladır. Açık tenli kişilerde sonuçlar haftalar içinde ortaya çıkarken koyu tenli kişilerde aylarca tedavi gerekebilir.
Melasması olan kişiler nelere dikkat etmelidir?
Melasması olan kişilerde güneş ışınları bu lekelerin koyulaşmasına neden olur. Bu nedenle güneşten korunma tedavinin temelidir. Güneş koruyucular hem UVA hem de UVB koruması içermelidir. UVA camdan da geçebilir. Bu yüzden dışarıya çıkılmasa bile güneş koruyucu düzenli bir şekilde tüm gün sürülmelidir. Ayrıca hiç bir koruyucunun tam bir koruma sağlamadığını da bilmeli ve güneşten kaçınmayı bir alışkanlık haline getirmelisiniz. Leke kremleri hastanın cildine ve lekeye göre seçilir.
Tek ya da birkaç maddenin birlikte kullanıldığı kremler vardır. Tedavi sürecinde de kremlerde zaman zaman değişikliğe gidilir. Kimyasal peeling jessner solusyonu, trikloroasetik asit, alfa hidroksi asitler gibi maddelerin cilde uygulandığı soyma yöntemleridir. Mutlaka uzman kişilerce yapılmalıdır. Leke tedavilere ek olarak kullanılabilir ve daha çabuk bir sonuç sağlarlar. Lazer tedavileri krem ve peeling tedavilerine cevap vermeyen kişilerde denenebilir.
Cilt lekesi deyip geçmeyin!
2 Ocak 2014 yazildi.
0 yorum: